Rabu, 26 Oktober 2011

yummy.....

assalamualaikum dan salam sejahtera bertemu lagi kita dalam dapur cik kiah.....wahhhh kelas ko jah....muahahha....


malas la nak cakap banyak..hari ni cikgu afzan nak ngajo cara-cara memasak...terjumpa resepi baru haruslah mengaja kan...kan....(walhal bajet nak nunjuk...kih...kih...kih....>------> suke hati aku la cik senah nak menujuk ke hape ke...ekau tak payah syibuk...muahahaha)


RESEPI AYAM BERKASIH SAYANG ..(tak tahan name resipi..kelas gitu)


bahan-bahan


ayam yang telah di potong kecil-kecil
2 sudu pes tomyam
2 sudu kicap manis
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 inci halia
2 biji bawang putih
sebiji bawang besar
2 batang serai
2 helai daun limau purut (yang besar-besar)
sedikit air limau nipis (setengah biji)
lada hijau untuk mewarna warnikan lagi masakan (ikut suka kalau nak pedas)
garam- secukup rasa
gula-secukup rasa
sedikit air (ikut atas cita rasa masing-masing kalau takde air ayam tak masak nanti---- 2 cawan air la agak-agak)


cara-cara

1. panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan halia sampai naik bau dan betul-betul masak...
2. masukkan pes tomyam kacau hingga masak pes itu..kemudian masukkan kicap manis, sos tomato dan sos cili..masukkan ayam dan masukkan daun limau purut beserta serai...
3. masukkan sedikit air agar ayam masak (takut nanti ayam tak masak :))
4. masukkan garam gula secukup rasa...akhir sekali masukkan lada hijau dan perahan air limau nipis....dan biarkan la lauk anda itu masak dan bermesra-mesra dalam kuali ye.....


** tutup dengan penutup kalau nak cepat ayam tu masak...**


masak dengan kasih sayang..Insyaallah PASTI sedap...~


selamat mencobe...
paipaiii....


inilah hasilnye....
t
a
d
a
a
a
a
!
!

!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan